Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Az egri középkori református templom

A javaslatot benyújtó személy: Muhi Sándor


Leírás

Egri gótikus templomának pontos alapítási idejét nem ismerjük, stílusa alapján a 15. században épülhetett, a 16. században lett a reformátusoké. A templom szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, kívülről támpillérek segítik szép bordás boltozatát hordozni.

A hajó nyugati homlokzata elé 1955-ben épült fel a neogótikus torony – fölváltva a korábbi fa haranglábat –, négy fiatornyos sisakjával idézi a régi fatornyainak formavilágát, szép arányaival jól illeszkedik a középkori templomhoz. A templom berendezéséből az orgona méltó említésre, 1899-ben, Debrecenben készült. Két harangja van, a kisebb 1924-ből, a nagyobb 2002-ből.
Indoklás

Szatmár megyének több középkori eredetű, többször átalakított, felújított temploma van, köztük feltétlenül említést érdemel az Egri helység református temploma, egy hagyománytisztelő, értékőrző közösség által századokkal ezelőtt létrehozott és a közelmúltban értően felújított gyönyörű kis ékszerdoboz, a helység egyik kiemelt büszkesége.Utolsó frissités: 2016-05-03 16:44:35