Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A Vörös-szakadék
A javaslatot benyújtó intézmény: RMDSZ

A javaslatot benyújtó személy: Hegedüs Csilla


Leírás

Szászsebestől 3 kilométerre, a Székásmenti-dombság nyugati szélén található a Vörös-árok, vagy Vörös-szakadék, Erdély legérdekesebb felszíni eróziós jelensége, amely mintegy 800 méteres hosszúságú és helyenként 100 méteres magasságú, vöröses és zöldes-szürke törmelékkúpokból áll. A 300–425 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő képződmény méreteinek köszönhetően a városból is jól látható.

A Vörös-árok egy törmelékes-üledékes kőzetrétegben alakult ki, valószínűleg egy hatalmas földcsuszamlás következtében. A talajerózió formálta szakadék anyaga vörösagyag, szürke, vörös és porhanyós fehér homokkő, vörös és téglaszín márga és fehér márgás mészkő. Három – egy 25, egy 21 és egy 11 méter hosszú – barlang nyílik a szakadékból.

A területre egy sajátos mikroklíma is jellemző, a növényzet a sztyeppéhez hasonló. Védett növényei a csikófark, a fekete fodorka, a gyászoló imola, a kései szegfű, a piros madárbirs és a sugaras fejvirág.

Egyedülálló természeti kincs mivoltát már 1950-ben elismerték, a 10 hektár kiterjedésű területet természetvédelmi területté nyilvánítottak.
Indoklás

A Vörös-szakadék egyedülálló természeti látványosság, emellett a Nyugati Kárpátok egy meghatározó képződménye. Kedvelt turisztikai célpont, államilag védett terület, gazdag és változatos növényvilág otthona.

Véleményünk szerint kiemelten fontos ezen élővilág védelme, ezért kérvényezzük felvételét az Erdélyi Értéktárba.Utolsó frissités: 2016-05-02 15:53:52