Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A szatmárnémeti Református Gimnázium falfestményei

A javaslatot benyújtó személy: Muhi Sándor


Leírás

A jó állapotban megőrzött, gondosan felújított alkotásokat jó évtizede tekinthetik meg az érdeklődők. A tévhittel szemben ezek nem freskók, hanem seccók – száraz falra készített festmények. Szerzőjük szignálta munkáit, az I. Rákóczi György udvarát, szatmári zsinatot ábrázoló kompozíció jobb alsó sarkában világosan kiolvasható a név: Bartók Lajos.

Az 1851-ben, Szatmárnémetiben született Bartók Lajos 40 éves korában kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a díszterem falaira és mennyezetére festményeket készítsen. Képzett alkotó volt, hiszen 1872–76 és 1885–89 között a budapesti mintarajziskolában tanult.

A festmények tematikája pontos elvárásokhoz igazodott, a kompozíciók a szatmári zsinat valamint egy emlékülés pillanatait mutatják be. A falakon látható művek Luther Márton, Kálvin János, Károlyi Gáspár, Szenczi Molnár Albert arcképeit, valamint két református lelkészt, Sélyei István pápai esperest és Balogh Péter püspököt ábrázolják. Bartók Lajos komolyan vette feladatát. Pontosan rajzolt, jól komponált, gondja volt a korhűségre is, és felhasználta a historizáló festészet szinte teljes eszköztárát. Talán éppen emiatt érezzük kissé színpadiasnak az ábrázolt alakok testtartását, gesztusait, környezetét.

 Film és hanganyagok:
Forrás

Muhi Sándor

2003 Szatmárnémeti. (Városismertető.) Második, bővített kiadás. Szatmárnémeti.

A képzőművészeti élet Szatmáron.

 

Szatmárnémeti Református Gimnázium

 
Indoklás

Ezek a falfestmények egyediek nemcsak Szatmáron, hanem az egész térségben. Egy kicsi, de a kultúrát becsülő, azért áldozatokra is kész közösség hatalmas erőfeszítésekkel létrehozott megvalósítása. Külön értéket képvisel az a tény, hogy a szerző szatmári és az ábrázolt személyek egy részének is vannak helyi kötődései.Utolsó frissités: 2018-12-13 18:49:34