Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A Petry hús-és hentestermékekHonlap: www.petry.ro

A javaslatot benyújtó intézmény: Petry cégcsoport

A javaslatot benyújtó személy: Pápay Kamilla


Leírás

A Petry család története igazán messzire nyúlik vissza az Erdély szívében fekvő Marosvásárhely történetében.

Marosvásárhely 1323-ban kapott városi rangot, ahol már az 1400-as évek végén jelentős szerepük van a különböző céheknek. Egyik legrégebbi céh a városban a mészárosoké volt, akiknek Losonczi László erdélyi alvajda 1493-ban adott szabadalmi levelet. A Petry család történelme szorosan kapcsolódik a mészáros céh történelméhez, a felkutatott családfa bizonyítja, hogy a Petry nemzettség tagjai már az 1700-as évek végétől mészárosok voltak.

Petry Zsigmond 1853-ban született, a marosvásárhelyi közügyekben való odaadó munkássága, áldozatkészsége vezető helyre emelte őt polgártársai körében, tagja volt a Mészáros céhnek is.

A tudomány és a technika betörése az 1800-as évek második felében, hazánkban is meghozza az iparosodás kezdetét. Petry Zsigmond 1879-ben jegyezteti be hivatalosan a Szalámi és Hentesáru Üzemet. Ezzel a lépéssel alapított dinasztiát.

1908-ban Bernády György (Marosvásárhely akkori polgármestere) és, az akkor már városi tanácsos Petry Zsigmond kezdeményezésére felépül az első modern közvágóhíd. Ezzel megteremtik az első higiéniai feltételeket az állatok vágására és tárolására. Itt a mészáros céh tagjai közül bárki levágathatta és tárolhatta az eladásra szánt húsáruját.

Petry Zsigmondnak két fia született, Samu és Zalán, akik eltanulták a megbecsült mesterséget. Petry Samu 10 évig külföldön inasként szolgált és szakmát tanult, bejárta Prágát, Bécset, Baden-Badent. A külföldön eltanult szakmai tapasztalat meghozza gyümölcsét a kiváló minőségű hentesáruk gyártásában.

A negyvenes évek elején a gyár kényszerből hadiüzemmé alakul; a német és olasz hadseregnek készítették a marhahúskonzervet. 1943-ban Samu és Zalán elosztják a vagyont, egy szalámigyárat és a hentesboltot, amelyet 1948-ban államosítanak. A Petry családot „burzsujokként” vidékre száműzik. A szalámigyár a kommunista korszakban a város egyik legfontosabb vállalataként működött. 

1990-ben a család a spórolt pénzén megvásárol egy házat Marosvásárhely szívében, ahol hentesboltot és egy kis hentes műhelyt hoznak létre. A céget Primacom kft. néven jegyeztetik be. Ezen a helyen áll ma a Petry látványműhely, múzeum, bolt és bisztró. 

1996-ban a város szélén zöldmezős beruházásként korszerű húsfeldolgozó üzemet építenek fel, amely azóta működik. Jelenleg a cégcsoportnak több mint 350 alkalmazottja van, több mint 30 hústermék készül az ősöktől fennmaradt receptes könyv alapján, kézműves eljárással. 

A termékek hazai alapanyagból, természetes fűszerekkel készülnek, faforgáccsal füstölődnek, megőrizve a hagyományos erdélyi ízeket. A Petry termékek Erdély szerte ismertek és elismertek minőségükről. Megtalálhatóak saját boltjaikban és viszonteladókon keresztül olyan városokban, mint: Marosvásárhely, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Brassó, Nagyszeben, Szászrégen.

A Petry család küldetése megőrizni a hagyományos termékek receptjeit, és hírnevet szerezni nekik világszerte. Ezért létrehozták a Transylvania Gourmet programot, melynek célja, hogy összegyűjtse az erdélyi hagyományos termékek receptjeit és aktuális fellelhetőségi helyeit. Ezzel szeretné az Erdélyben készített szárított-érlelt sonkát egy szintre emelni a pármai, a spanyol és a fekete-erdélyi sonkákkal.

A nyolcadik Petry generáció vezeti a céget, akik számos rendezvénnyel, új ötletekkel támogatják a mészáros- és hentesmesterséget, és ahogyan elődeik is tették aktívan részt vesznek Marosvásárhely és Erdély városainak kulturális és gazdasági életében.

  • 2014-ben a cég belső akadémiát hozott létre munkatársai képzésére mellyel szakmát tud adni bármilyen kezdő kezébe, és karriert biztosít azok számára, akik vezetővé szeretnének válni és itthon szeretnének boldogulni.
  • A 2016-ban Magyar Termék Nagydíjas Petry Látványműhely és Múzeum.

Az 1990-ben nyitott bolt helyén 2015-ben megnyitott Petry Látványműhely és Múzeum arra hivatott, hogy felelevenítse az egykor gasztronómiájáról híres város hírnevét, hiszen Marosvásárhelyet Ady Endre is „Flekkenvárosnak” nevezi.

Itt a vendégek szeme láttára készítenek hagyományos hentes termékeket és évente több mint 2000 gyereknek mutatják be a hentes szakma szépségeit a látványműhelyben. 2017-ben ez a gyerekeknek szóló interaktív „Kiskukták” program is Magyar Termék Nagydíjas lett. A múzeum a szakmához tartozó régi ereklyéket mutatja be, a Mészáros céh és a Petry család történetét.

  • 2016-ban a Petry Zsigmond Termékcsalád több tagja is Magyar Termék Nagydíjat kapott: Kedvenc Házi Kenőmájasunk, Töpörtyűkrém hagymával, Nyelvkocsonya;
  • 2016-ban Petry Zalán Endre, a cég tulajdonosa és ügyvezetője megkapja Áder János köztársasági elnöktől a Nagy Arany Keresztet az erdélyi magyarságért tett munkásságáért, mint munkahelyteremtő és kultúrát támogató személy;
  • 2017-ben újabb termékek kaptak Magyar Termék Nagydíjat: Paprikás Erdélyi Kolbász, Csípős Erdélyi Kolbász, Borsos Erdélyi Kolbász, Csemegekolbász;
  • 2017-ben újabb díjat vehetett át Petry Zalán Endre a Magyar Parlamentben, mégpedig a Kárpát-medencéért Nívódíjat.
  • A Petry cég létrehozta Marosvásárhelyen a Helyi Termelők Vásárát (Local Farmers’ Market), amellyel célja a helyi kistermelők felkarolása és termékeik népszerűsítése. Ezt a vásárt mostanra havi rendszerességgel szervezik, közel 35 kistermelőnek biztosítanak helyet termékeit értékesítésére a vásárban, de támogatják őket ötletekkel, népszerűsítéssel.
  • 2017-ben megnyitja kapuit a Petry Bistro Grill&Wine, amely magas gasztronómiai standardot hoz a városba. Ötvözi a hagyományos alapanyagokat a modern gasztronómiával. Hagyományos faszenes grillsütést használ és olyan rég elfelejtett ételek kerülnek étlapjára, mint az aranypecsenye (a régi hentesek kedvence), a marhapofa, vagy a flekkenvárost idéző óriásflekken.

Itt a család kiemelt célja, hogy megszerezze az első erdélyi Michelin-Csillagot, amely nagy hatással lenne a város turizmusára.

  • Transylvania Gourmet program beindítása az erdélyi szárított-érlelt sonka hírnevének felépítésére, a pármai, a spanyol és a fekete-erdélyi sonkák színvonalára.
  • A Petry cég folyamatosan támogatja a helyi oktatási intézményeket, kulturális és szociális eseményeket, civil szervezeteket, mint pl: Sapientia Egyetem, Orvosi Egyetem, Vásárhelyi Forgatag, Swimathon Marosvásárhely, Gyulafehérvári Caritas, Yuppi Tábor, HIFA Románia, Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány, stb.


Film és hanganyagok:
Forrás

Arcvonások: Petry Zalán Endre családi vállalkozó. (Médiaklikk.)

Antal Erika

2015 Bolt, látványműhely és múzeum egy helyen. Maszol. okt. 22.

Timár Tímea

2016 Petry, az igazi erdélyi „hungarikum”. Központ. nov. 28. 

X

2017 Ismét Magyar Termék Nagydíjat nyertek a Petry termékek. Transindex. szept. 20.
Indoklás

A Petry cég amellett, hogy hús- és hentes termékeik helyi termelőktől származó alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készülnek, Erdély egyik legnagyobb és legelismertebb vállalkozásává nőtte ki magát. A Petry család munkássága révén a cégcsoport igencsak jelentős szerepet tölt be az erdélyi gazdaság területén, hiszen a helyi alapanyagok felhasználása mellett a folyamatos fejlődésével jelentős munkahelyteremtő bázisnak is számít.

Hitvallásukhoz az is hozzátartozik, hogy folyamatosan jelen vannak és támogatják a marosvásárhelyi és erdélyi kulturális és gazdasági élet fejlődését, amelyet számos elismerés és díj is alátámaszt.Utolsó frissités: 2018-12-14 13:49:43