Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A halmi református templom

A javaslatot benyújtó személy: Muhi Sándor


Leírás

A 15. században eredetileg katolikusnak épülő, jelenleg református templom, Halmi központjában áll. A 17. században lett reformátussá. Többször is leégett, de mindannyiszor helyreállították. Az elején csak a hajót építették fel.

Első tornya 1798-ban épült fából és nem sikerült megfelelően stabilizálni, így 1852-ben az első komoly vihar le is döntötte. Az új torony 1858–1863 között épült kőből. Ugyanakkor bontották le a sekrestyét is. A templom orgonáját 1901-ben készítette Kerékgyártó István.

A templom hajója boltíves és bordázott, amelyek díszes konzolokban végződnek. Egyik konzol helyett egy groteszk figura látható. A férfi kinyújtott nyelve már eltűnt. A templom alatti kriptában alussza örök álmát Szegedi Erzsébet és 7 fia.

A hívek így köszönték meg, hogy ő építette újra a templomot, miután a tatár hadak 1717-ben lerombolták.

Forrás: http://www.welcometoromania.ro/DN1c_Halmeu_Rastoci/DN1c_Halmeu_Rastoci_Halmeu_Biserica_Reformata_m.htm
Indoklás

A halmi református templom egyike azoknak a több mint félévezredes Szatmár megyei templomoknak, amelyek nemzetiségünk évszázadai, kultúrtörténeti és vallástörténeti  értékeire emlékeztetnek. Ennek a templomnak nagy erénye, hogy az évszázadok során nem kellett radikális, alapvető változtatásokat elviselnie, maga a templomtest viszonylag épen őrzi eredeti szerkezetét.Utolsó frissités: 2016-05-03 16:50:39