Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

2015-11-19

Az erdélyi magyar értékek azonosítása, felterjesztése az erdélyi magyar értéktárba és a magyarországi értékek közé a kiemelt feladata az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak, amely csütörtökön alakult meg Kolozsváron.


A testület széleskörű összefogás nyomán, 11 civil szervezet képviselője jelenlétében alakult meg. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy a grémium megalakulása nagy lépés az ezeréves erdélyi magyar örökség megismertetése felé. Leszögezte, az erdélyi értékeknek helyük kell legyen a Magyar Értéktárban, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság megalapításával pedig megteremtették ennek szakmai keretét.

Hozzátette: a megfelelő szakmai színvonal biztosítása érdekében a magyarországi hungarikum törvény olyan bizottság létrehozását írja elő, amelynek feladata az országhatáron túli nemzeti értékek azonosítása és megküldése a Magyar Értéktárba. A most létrejött bizottság ezt s szerepet tölti be - mutatott rá.

Hegedüs Csilla emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ egy hónappal ezelőtt az erdélyi magyar értékek védelmében összefogást kezdeményezett a Magyar Állandó Értekezlet négy erdélyi tagszervezete között és ennek értelmében jött létre most az erdélyi bizottság.

Az RMDSZ felkérésére a következő szervezetek, valamint azok delegáltjai a tagjai az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak: Erdélyi Kárpát-Egyesületet Kovács Lehel István elnök, az Erdélyi Múzeum Egyesületet Sipos Gábor elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet dr. Szémán Péter elnök, a Kriza János Néprajzi Társaságot dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató akadémikus, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét Muhi Sándor, a szervezet Tudományos Tanácsának tagja, a Székely Terméket Márton István, a Hargita megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője, a Transylvania Trust Alapítványt Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületét pedig Sebestyén Csaba elnök. 

(maszol.ro)

 

Kapcsolódó

Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság. Maszol. 2015. nov. 19.

Megalakult az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság. Transindex. 2015. nov. 19.

Értékbizottság alakult: az erdélyi örökséget azonosítják. Krónika. 2015. nov. 20.KépekUtolsó frissités: 2015-12-21 06:24:19