Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Hagyományos kultúra, kulturális örökség és nemzeti érték

2015-12-08

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum meghívására a KJNT munkatársai bemutatták a Társaság 25 éves tevékenységét, illetve az Erdélyi Értéktár programot.


Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum helyiségében intézetbemutató keretében a Kriza János Néprajzi Társaság vezetősége ismertette a 25 éves Társaságot, annak legfontosabb célkitűzéseit, projektjeit és eredményeit. A KJNT a megalakulás éve óta fejt ki folyamatos és egyre bővülő tevékenységet Kolozsváron. Az alapítók már az alakuláskor fontosnak tartották a romániai magyar népi kultúra szakszerű vizsgálatát, rendszeres terepkutatások megszervezését, az eredmények megjelentetését, a romániai magyar néprajzkutatók érdekvédelmét, a Kárpát-medencében élő magyar néprajzkutatókkal és intézményekkel való szabad kapcsolattartást, együttműködést, szakmai konferenciák, szemináriumok és kiállítások megszervezését, dokumentációs központ kialakítását, a magyar nyelvű néprajzi képzés elősegítését a kolozsvári tudományegyetemen, tudományos, oktatási és művelődési háttérintézmény kiépítését.

Erdély és Moldva népi kultúrájának kutatási eredményei forrás- és szakkiadványokban, adatbázisokban láttak napvilágot.

Az értékfeltáró projekt bemutatásával a Társaság munkatársai az erdélyi, székelyföldi magyar helyi értékekre kívánták ráirányítani a résztvevők figyelmét. Az értékfeltáró mozgalom elindításának és működtetésének jogi hátterét; az értékfeltáró munka és az értéktár építés célját, az értékfeltáró munka végzéséhez szükséges szakmai elvárásokat/feltételeket, az értéktár bizottság létrehozásának és a helyi értékeknek az Erdélyi Értéktárba történő felterjesztésének menetét ismertettél. Ugyanakkor már működő kezdeményezéseknek és ezek eredményeinek bemutatására is sor került.

Jakab Albert Zsolt a néprajzi örökség digitális megjelenítéséről beszélt, bemutatta a Társaság online adatbázisait. Kedves Anett az értékfeltáró mozgalom jogi hátterét vázolta fel. Vajda András Hagyományápolás, örökségalkotás, értékgyűjtés. A kultúrahasználat megújuló keretei és hatásuk a kultúrára címmel tartott előadást.

A Képek és értékek. Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációi című fotókiállítás az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben levő helyi értékeire irányítja rá a figyelmet. A válogatott képanyag a 20. század első felére jellemző erdélyi magyar népéletet és a népi kultúra értékeinek lehető legkülönbözőbb területeit vonultatja fel, kezdve a hagyományos népi mesterségektől és munkafolyamatoktól a népszokások, a hagyományos népi építészet és a népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein át egészen a vallási élet központi helyeként számon tartott templomokig. A kiállításon Vámszer Géza (1896–1976), Kós Károly (1919–1996), Szabó Tamás (1933), Péterfy László (1936), Vas Géza (1934) és mások képei láthatók.

A kiállítást tervezte, a kísérő szövegeket írta és a képeket válogatta: Jakab Albert Zsolt – Kedves Anett – Vajda András

Látványterv: Könczey Elemér – Szentes Zágon

Támogató: Bethlen Gábor Alap.

Házigazda: dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

 

Kapcsolódó

Hagyományos kultúra, kulturális örökség és nemzeti érték. Erdély.ma. 2015. dec. 4.

Az értékekre irányítják a figyelmet. Ismertetik a Néprajzi Társaságot. Udvarhely. 2015. dec. 6.

Lázár Emese: Képek  letűnőfélben levő erdélyi értékekről. Hargita Népe. 2015. dec. 8.

Kedves Anett: Erdélyi Értéktár. A KJNT projektje. Udvarhely. 2015. dec. 8.

Dávid Anna Júlia: Mindannyian értékeket őrzünk. Udvarhely. 2015. dec. 8.
Film és hanganyagok:Utolsó frissités: 2015-12-21 06:35:09