Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Értékfeltárás és értékhasználat a helyi közösségekben. Módszertani képzés

2015-11-16

Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központban tartottak módszertani képzést a KJNT munkatársai.


Csíkszerdában, a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában megrendezésre kerülő módszertani képzés keretében a Kriza János Néprajzi Társaság munkatársai az erdélyi, székelyföldi magyar helyi értékekre kívánták ráirányítani a résztvevők figyelmét. Az értékfeltáró mozgalom elindításának és működtetésének jogi hátterét; az értékfeltáró munka és az értéktár építés célját, az értékfeltáró munka végzéséhez szükséges szakmai elvárásokat/feltételeket, az értéktár bizottság létrehozásának és a helyi értékeknek az Erdélyi Értéktárba történő felterjesztésének menetét ismertették. Ugyanakkor már működő kezdeményezéseknek és ezek eredményeinek bemutatására is sor került.

Ferencz Angela, a HMKK igazgatója megnyitója után Jakab Albert Zsolt, a KJNT elnöke és az Erdélyi Értéktár projekt társkoordinátora köszöntötte a résztvevőket.

Kedves Anett ügyvezető asszisztens a hungarikum törvény létrejöttét, az értékfeltáró mozgalom jogi hátterét ismertette A hungarikum-törvény létrejötte. Az Erdélyi Értéktár előzményei című előadásában. Jakab Albert Zsolt A jó javaslati dokumentáció bemutatása című előadásában gyakorlati formában mutatta be a javaslattétel menetét. Vajda András Módszerek és feladatok a helyi értékfeltárásban címmel a helyi értékek felleltározásának és használatának módjait elemezte. Ugyanő bemutatta a Nyárád és a Maros menti értékkutatásokból született kiadványt.

A módszertani képzést kerekasztal-beszélgetés követte, amely lehetőséget biztosított további tapasztalatcsrékre.

Utolsó frissités: 2015-12-21 05:40:10