Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Marosszéki Népzene- és Néptánctábor
A javaslatot benyújtó intézmény: Nyárádmente Kistérségi Társulás

A javaslatot benyújtó személy: Balássy András

Képek


Leírás

A Felső-Nyárád menti Jobbágytelkén 1999-ben rendezték meg első alkalommal a Marosszéki Népzene- és Néptánctábort. A rendezvény helyszínválasztása a falu tánc- és népzenehagyományában gyökerezik, mivel Jobbágytelkén több évtizedes hagyománya volt a helyi műkedvelők által szervezett kórusnak és tánccsoportnak, illetve a település és környéke gazdag folklóranyaggal rendelkezik, melyet Bartók Béla 1914-es gyűjtőútján jegyzett le. A Balla Antal, egykori tanácselnök által szervezett helyi hagyományőrző tánccsoport minden évben a tábor egyik legnépszerűbb fellépőjének számít. A táborban a különböző korosztályoknak szervezett táncoktatás mellett minden évben néprajzi előadások, filmvetítés, koncertek, kiállítások, kézműves tevékenységek, táncelőadások és táncház várja az érdeklődőket. Az évente több száz résztvevővel induló táborba a Kárpát-medence minden vidékéről érkeznek táncosok, de távoli országokból (Egyesült Államok, Ausztrália, Japán stb.) is felkeresik a rendezvényt. Az esemény főszervezője az 1996-ban alakult marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány, melynek céljai között fontos helyet foglal el a néptánc oktatása mellett a táncházak szervezése is. Az egy hétig tartó rendezvény alatt a fő útvonalaktól távol eső, csökkenő népességű Jobbágytelke hétköznapjai megelevenednek, a falubeliek is bekapcsolódnak a táborba: résztvevőként, előadóként, közönségként és szállásadóként járulnak hozzá a sikeres lebonyolításhoz.

2014-ben, Bartók gyűjtőútjának századik évfordulója alkalmából, a táncház szervezői és résztvevői a helyi iskola előtt kopjafát avattak.

Nagy Ákos

Forrás

Marosszéki Népzene- és Néptánctábor honlapja

www.hhrf.org/folkc/index.html 
Indoklás

Az évente megrendezésre kerülő Marosszéki Népzene- és Néptánctábor a magyar táncházmozgalom egyik legfontosabb erdélyi eseményének számít, ahol a környék tánc- és népzenekultúrájával ismerkedhetnek meg a világ minden tájáról érkező érdeklődők. A tábor népszerűsítése, támogatása turisztikai fellendülést hozhat a vidéknek, illetve a helyi kulturális életre is hatással lehet.Utolsó frissités: 2015-12-12 12:17:10