Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

Farkas Péter életműve
A javaslatot benyújtó intézmény: Nyárádmente Kistérségi Társulás

A javaslatot benyújtó személy: Balássy András


Leírás

Farkas Péter (Pierre Farkas) 1902-ben született, és munkássága során több mint negyven találmányt jegyeztetett be Magyarország, Franciaország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok szabadalmi hivatalaiban.

Édesapja vasutasként Erdély különböző településein teljesít szolgálatot, így Farkas Péter az ősök szülőfalujától távol, Tövisen látott napvilágot. Gyerekkorát Aranyoslonkán, Deményházán, Székelyhodoson töltötte. Tordán, majd Budapesten, a Ganz Villamossági Művek keretében működő iskolában folytatott műszaki tanulmányokat.

Mivel a járműgyártás érdekli igazán, 1924-ben, egy, a tordai iskolában tanító szerzetestől ajándékba kapott magyar–német zsebszótárral és egy bőrönddel nekivágott a nagyvilágnak. A végső úti célja az Amerikai Egyesült Államok volt. A találékony fiatalember Párizsban hamarosan saját autószerelő műhelyt alapított, amely üzemmé fejlődik, ahol 150-160 munkást foglalkoztatott.

A második világháború kitörésekor megtagadta a katonai szolgálatot, mondván, hogy az ellentáborban öt fiútestvére ellen kellene fegyvert fognia, ezért megfosztották francia állampolgárságától. Volt munkatársainak, munkásainak köszönhetően, akiket megmentett a deportálástól, a háborút követően rehabilitálták, visszanyerte jogait.

Péter találmányainak nagy részét a mai napig alkalmazzák. Néhány példa: felfelé billenő (nyíló) garázskapu, az autó hűtővizének szabályozott áramoltatása, a korabeli repülőgépek orra bukását megakadályozó fékrendszer, automata sebességváltó, magas hatásfokú fék a nehéz gépjárművekhez, bolygódugattyús motor, robbanómotor és elektromotor kölcsönhatása üzemanyag takarékosságért, láncvédő a kerékpárokra, ajtó az autóbuszok tetején, stb. Szabadalmait eladásából tekintélyes vagyonra tett szert, melyet részben üzeme működtetésére fordított.

Szabó György
Indoklás

Farkas Péter sikertörténete, elért eredményei teljességgel ismeretlenek a nagyközönség előtt, jóllehet ez a haláláig magyar érzelmű feltaláló jelentős szerepet tölt be a 20. század technikatörténetében. Utolsó frissités: 2016-04-28 08:40:04