Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A SzentÁbrahámi székely gyógynövényes termékek

A javaslatot benyújtó személy: Csíki Emese


Leírás

Gyógynövényekből sok fele csomagolnak teákat és fűszereket a Kárpát-medencében, de olyat, amelyeknek az alapanyaga valóban a Kárpát-medencéből, egy székely család által működtetett ökológiai gazdaságból származik, és manufakturális eljárással készül, valamint a teák területén a legmagasabb minőséget képviseli, mert hogy szálas teák, olyat egyedül a „SzentÁbrahámi” gyógynövényes termékek.

„SzentÁbrahámi” székely teák és fűszerek egy valódi, székelyföldi falujának, biominősítéssel rendelkező kertjében megtermesztett gyógy- és fűszernövényeiből készülnek. A szentábrahámi „Csodakert”ként is közismertté vált, ma már turisztikai látványosság, az egyetlen hivatalos biominősítéssel rendelkező gyógy- és fűszerkert Erdélyben, amelyet egy család őstermelői engedéllyel működtet.

A kert egy 300 éves ősi kúria egy hektáros kertjében jött létre 2010-ben. Ma már több mint hatvan féle gyógy- és fűszernövény, valamit gyümölcsök teremnek itt. Gondozói elkötelezett biotermelők, akik a természet életet biztosító érintetlenségét, tisztaságát tisztelik és vele együttműködve gazdálkodnak. Semmiféle vegyszerrel, műtrágyával nem fertőzik a földet, a növényeket és termékeik fogyasztóit sem. Az az elv szerint élnek és dolgoznak, hogy minden, amit a természettől és az emberektől kapnak, az ajándék, áldás, ezért mindent, amit tudásukból, szorgalmukból a természetnek és az embereknek visszaadhatnak, az is egészséges, tápláló, az élet fennmaradását biztosítónak kell hogy lennie.

Az itt megtermesztett növényekből szálas teák készülnek (a növényi részeket száruktól megtisztítva, egészben kerülnek a tasakokba, nem pedig összeszacskálva), ezek a legmagasabb minőséget képviselik az étrend-kiegészítők ezen családjában. A végtermékek minőségét a manufakturális munka is emeli, előállítása során minden munkafázis kézi munkával történik, a magvetéstől, szaporítástól kezdve, a kézi kapáláson át, gyógynövények vágása, szárítóban való forgatása, tisztítása, keverése, majd egészen a tasakokba való csomagolása, lezárása és címkézése is.

fűszerek alapanyaga olyan gyógy- és fűszernövények, amelyek egykor közismertek voltak a konyhában, mára viszont már elfelejtődtek. Újra visszakerülnek így a mindennapi konyhák fűszervilágába az izsóp, a körömvirág, a zsálya, a menta, a szurokfű, medvehagyma, stb.

A termelők célja, hogy a kertben megtermesztett és a határból összegyűjtött gyógynövényekből olyan finom teakeverékeket készítsenek, amelyeke elnyerik a fogyasztók tetszését és ez által, a mindenféle importból hozott, tájidegen, egzotikus és vegyszerekkel kevert teafajták helyett, a Kárpát-medencében élő emberek újra visszaszokjanak a ma hivatalosan is elismert több mint 250 fajta, őshonos gyógynövényeink mindennapi használatához. Fontos ugyanis, hogy az emberek azt fogyasszák, amik a környezetükben természetes módon megterem. A Kárpát-medence, és zen belül Székelyföld is, természeti kincseiben gazdag táj, csodálatos, gazdag biodiverzitással rendelkező vidék, amely ontja magából az egészséget árasztó jobbnál jobb termést, életet biztosító létfeltételeket. A magyar ember számára fontos, hogy felismerje e vidékben rejtőző gazdagságot és éljen a lehetőséggel, hogy általa egészséges, teljes életet éljen. A finom, ínycsiklandozó tea- és fűszerkeverékekkel ekképp válik e vállalkozás néptanítóvá, egy közösség gondolkodását és viselkedését formálóvá. Nem csoda, hogy a „Csodakert” is egyre több látogatót vonz magához, olyan embereket, akik a jó példából tanulni szeretnének és tudatos vásárlókat, akik „ellenőrizni” kívánják a termékek alapanyagának az előállítási módját, valamint érdeklődve figyelik, hogy a székely furfanggal milyen új módszereket lehet kifejleszteni a gyógy- és fűszernövények feldolgozásának megkönnyítésére. Az egyre nagyobb számú látogató miatt már hagyománnyá váltak Július első hétvégéjén a Nyílt napok, amikor a kert két napon át folyamatosan látogatható, megfigyelhető minden gyógy- és fűszernövény, amely a kertben terem, finom tea fogyasztása mellett pedig beszélgetni lehet a termelőkkel és átélni a kert csendjét és békét árasztó nyugalmát.  Így nem csak a teafogyasztás, valamint az egészséges fűszerek használata terjed jobban, hanem az emberek ismerete is bővül a helyi, hagyományokra épülő, ökológiai családi gazdálkodásról, a gyógy- és fűszernövények termesztéséről, feldolgozásáról, valamint az ökológiai gazdálkodásról.

„Szentábrahámi gyógynövényes kert”  megélhetést biztosít egy városról, Csíkszeredából vidékre költözött értelmiségi székely család számára, itthon tartva két felnőtt fiút, akik boldogulásukat, jövőjüket a szülőföld adta lehetőségben látják és édesanyjukkal vállvetve dolgoznak a kert növényeinek ápolásán, a termékek létrehozásán és azok értékesítésén is. A család munkássága egy példamutató életforma, és így egyre több látogató kap kedvet a teremtő, természet közeli munkára, hasonló létfeltételek megteremtésére, mert ésszerűnek, élhetőnek és éltetőnek tartják ezt a létformát. Egyre fontossá válik ugyanis, hogy családok törekedve az önfenntartásra, mintát kapjanak arról, hogy miként lehet egy hektárból egy családnak, a XXI században, a Kárpát-medencében megélni.  Ugyanakkor, a vállalkozás által, egy repedező falu, elhanyagolt 300 éves kúria is új esélyt kapott a felújításra. Az egykor fénykorát élő gazdaság most új esélyt kapott a család által, hogy újra fenntartható alapokra helyeződik léte, megmaradása és működő, a környezetére pozitív hatást gyakorló, tanító, inspiráló, példát mutató gazdasággá válik.

„SzentÁbrahámi” székely teák és fűszerek egy minősítést és két védjegyet is viselnek: a kolozsvári Ecoinspect, ökológiai gazdaságokat ellenőrző szerv öko-igazolása, valamint a Hargita Megye Tanácsa által kiállított „Székely termék” védjegyet és a csíkszeredai Polgártárs Alapítvány által kibocsájtott „Autentica Transilvania” védjegyet is viselik a termékek. A termékek egész világon való értékesítése egyre szélesebb körben népszerűsíti Székelyföldet, annak érintetlen tisztaságát, sokoldalúságában rejlő erejét, és legfőképp életképességét. Nem csak a Kárpát-medencében, de Nyugati országokban, az óceánon túl és Keleten is elismeréssel, tisztelettel vannak e termékek iránt, értékelik az Öko-minősítés által garantált vegyszermentességet, tisztaságot és egészséget, valamint a termékek minőségét, csomagolásnak egyszerűségét és a székely hagyományokat őrző, népszerűsítő arculatát. Film és hanganyagok:
Forrás

Daczó Dénes

2013 Egy gyógyító kert illet- és színterápiája. Héthatár. júl. 5.

Kovács Eszter

2015 Meglelni fűben, fában az orvosságot. Székelyhon. júl. 2. 

Nagyálmos Ildikó

2011 Ha önellátó életet választasz, sok mindenről kell lemondanod. Udvarhelyi Híradó. nov. 18.

2015 A tea és a székely ember. Mihirokt. 20.

 

TV-riportok, filmek

Duna TV, 2012

Duna TV, 2013

Erdélyi TV, Látogató, 2013.

Erdélyi TV, Trendelő, 2015.

Fábián Andor és Csete Miklós: Lélek a kert felett, 2014.
Indoklás

A „SzentÁbrahámi” székely termékek Kárpát-medence legmagasabb minőségű gyógynövényteái és fűszerei, amelyek méltó képviselői a természet tisztaságának és lakói magas szintű, egészséget, fenntarthatóságot biztosító tudásának.Utolsó frissités: 2018-12-13 18:18:40