Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A szatmárnémeti véndiáktalálkozókHonlap: www.vdsz.ro

A javaslatot benyújtó intézmény: Szatmárnémeti Értéktár Bizottság

A javaslatot benyújtó személy: Gönczy Gábor Sándor


Leírás

A szatmárnémeti véndiáktalálkozók az egyedüli olyan rendezvény sorozat Erdélyben, amit évente rendeznek meg Szatmárnémetiben, összegyűjtve a világ minden tájáról, városunk régi és új iskoláiban végzett véndiákokat. Szervezője az 1992-ben alakult Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség.

Az első találkozót 1992 szeptember 5-én tartottuk, ez egy egynapos rendezvény volt ökumenikus misével, felvonulással, szatmári képzőművészek tárlatával és táncmulatsággal az akkori Kölcsey Ferenc Gimnázium udvarán, pár száz ünneplő résztvevővel.

Az évek során ez a rendezvény 2-3 naposra nőtte ki magát és 2000-2500 véndiákot toboroz össze a világba szétszóródott végzőseink közül, akik itt nemcsak osztálytársaikkal találkoznak, hanem régi tanáraikkal, barátaikkal és iskolatársaikkal is.

A 2017-ben megrendezett 26-dik Véndiáktalálkozón több mint harminc érettségi találkozós osztály vonult fel a Református Gimnázium udvarán, a legidősebb 70 éve érettségizett, de három osztály ünnepelt 65 és kettő 60 éves találkozót.

A három naposra fejlődött találkozó alatt, a szervezők különböző rendezvényekkel kedveskedtek a jelenlevőknek. Volt beszélgetés régi tanárokkal, aranyérmes olimpikon sportolókkal, koszorúzás elhunyt tanáraink és társaink emléktáblájánál, komolyzenei koncert é irodalmi összeállítás a Filharmoniában, ökumenikus ima, szatmári képzőművészek kiállítása, szatmári írók könyvbemutatója a szerzők jelenlétével, öregfiuk sportrendezvénye, néptáncbemutató és végül az éjfélig tartó szórakoztató zene, mulatás.

Forrás

(n. n.)

2016 Véndiáktalálkozók és találkozások 25 éve Szatmárnémetiben ( 1992–2016). A Szatmárnémeti Véndiákszövetség dokumentumkötete. Szatmárnémeti.

2017 Olimpiai hősök élménybeszámolója a Véndiáktalálkozó megnyitójánSzatmár.ro. júl. 3.

2017 Hetvenéves érettségi találkozó is lesz az idei, 26. VéndiáktalálkozónSzatmár.ro. júl. 12.

2017 Fergeteges véndiák-buli zárta a találkozótSzatmár.ro. júl. 16.
Indoklás

Egyedülálló rendezvény, ami már 26 éve, évenként hazavárja a világban szétszóródott társait. A Szatmárnémeti Véndiáktalálkozot szervező Véndiákszövetség ápolja városunk iskoláinak és gimnáziumainak történelmét és hagyományait, a találkozók alkalmával szatmári képzőművészek alkotásait mutatjuk be, helybeli írók méltatják és dedikálják könyveiket, sikeres sportolóink tartanak élménybeszámolókat és színészeink népszerűsítik íróink műveit.Utolsó frissités: 2019-12-09 15:32:18