Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A Néra völgye az Ördög tavával
A javaslatot benyújtó intézmény: RMDSZ

A javaslatot benyújtó személy: Hegedüs Csilla


Leírás

A Néra-völgy Erdély leghosszabb mészkő-szorosa, amelyet számos forrás, barlang, alagút, vízelnyelő, zsomboly és mészkőfal alkot. A völgyben meghúzódó tavak gyönyörű kékes-zöldes színükről híresek. Ezek egyike az Ördög tava, Erdély legmélyebb karszttava, amely mintegy 8-12 méter mély. A sziklakatlanban meghúzódó tó sötétkék színű vize miatt kapta elnevezését, melyet a helyi lakosság félelmetesnek, misztikusnak tartott. Ezenkívül úgy tartják, hogy aki fürödni merészel benne, azt örökre elnyeli.

Az Ördög tava természetes, a tavat körülvevő barlang beomlásakor részben felszínre kerülő barlangtó. A Szerbiába is átnyúló folyó középső részén található. Természeti kincs, a Beusnica Nemzeti Park része. A Néra-szurdok keskeny sziklaszoros, amelyet a folyó mai napig folyamatosan mélyít. Mintegy 20 km hosszú, a Néra folyó és Beusnica patak találkozási pontja körül.

A tó felszíni területe változó, átlagosan 700 nm, ovális alakú, legmélyebb pontja átlagosan 12 m.

Egyedülálló állat-és növényvilággal rendelkezik, melynek számottevő része balkáni, mediterrán és szubmediterrán fajokból áll: 33 orchideaféle, törökmogyoró, bánáti bazsarózsa, csodabogyó (Ruscus hypoglossum), kárpáti skorpió, havasi sarlósfecske, folyamcsiga, tavi béka, tarajos gőte, alpesi gőte, homoki vipera, uhu- és gyöngybagoly, bajszos sármány, barnamedve, stb.
Indoklás

A Néra völgye az Ördög tavával egyedülálló természeti kincsünk, mely önmagában is, környezetével együtt pedig még inkább kedvelt turisztikai célpont. Gazdag állat- és növényvilága, a körülötte található megannyi vízesés és a lenyűgöző szurdokvölgy méltán híres és védett terület. Valóságos természeti kincsről van szó, ezért kérvényezzük felvételét az Erdélyi Értéktárba.Utolsó frissités: 2016-05-02 16:07:09