Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A kovásznai dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházban használt komplex rehabilitációs módszer

A javaslatot benyújtó személy: Tatár Márta Éca


Leírás

Kovászna város ásványvizei és mofettái több évszázada ismertek és empirikusan használták a gyógyulni vágyok. Az emberek aránylag korán ráébredtek, hogy milyen nagy kinccsel rendelkeznek, ezért nyaranta vendégfogadásra kezdtek berendezkedni. Kovászna település már a 18. századtól a fürdőhelyeksorába lépett. A vendégfogadó családok, akikhez a gyógyulni vágyók megszálltak, a kútból telemerték szénsavas ásványvízzel a fenyőfából készített kádat és tűzben felhevített kövekkel megmelegítették a vizet. A fürdő után következet a gőzlő (mofetta) használata.

A 19. század végén kezdődött a szénsavas ásványvizek és a mofetta-gáz gyógyító hatásának a tudományos kutatása.

A székelyföldi természetes mofetták gyógyhatásának a kutatásában igen fontos szerepe volt és van az 1960-ban dr. Benedek Géza főorvos által alapított Szívkórháznak. A kórház alapításától kezdve dr. Benedek Géza szoros együttműködést alakított ki a marosvásárhelyi Orvosi Egyetemmel és a bukaresti Országos Balneológiai Intézettel.

Mivel Székelyföldön évszázadokon át alkalmazták empirikusan a mofettakezelést a marosvásárhelyi Orvosi Egyetem megalapításától fogva foglakozott a mofetták kutatásával.

A dr. Putnoki Gyula professzor által vezetett Közegészségügyi Intézet és Egészségügyi Felügyelőség Nukleáris Medicina laboratóriumi munkatársai prof. dr. Balogh László, dr. Szabó Endre tanár, dr. Selényi Zsuzsanna végezték a Székelyföldi ásványvizek és mofetták fizikai-kémiai elemzését, kutatták a sajátos klimatikus tényezőket, és amit igen fontos megjegyezni Balogh László és Szabó Endre professzor vezetésével fontos szerep jutott a természetes radioaktivitás kutatására, kimutatva a jelentős negatív ionizáló hatást, ami a mofettában létrejön, felhívta a figyelmet ennek fontos élettani hatására.

1998-ban megjelent tanulmánykötetben dr. Szabó Endre: Kovászna, a természet ajándéka több évtizedes kutatása eredményeit összegezte.

A kovásznai Szívkórház mofettáját 1983-tól Gyíla Sándor fizikus naponta monitorizálja és ennek köszönhetően a gázszintjében, összetételében beálló változásokról a kezelőorvosok állandóan értesülnek.

Az egyetemi szintű orvosi kutatások elindítója és állandó szorgalmazója dr. Horváth Endre, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem belgyógyász professzora és a kovásznai Szívkórház alapító főorvosa dr. Benedek Géza volt. Több évtizedes kutatómunka folyt szoros együttműködésben a kovásznai Szívkórházban dolgozó kardiológusok és a marosvásárhelyi orvosi egyetem – elsősorban a Horváth Endre professzor által vezetett klinika kutatói – között. Így igazolódott már az első kutatások során, hogy a mofettakezelés során emelkedik a bőrhőmérséklet, több hajszálérben van jelen vérkeringés. Brassai Zoltán professzor több évtizedes kutatásainak az eredményeit 2004-ben a Scientia Kiadónál megjelentetettA Kovásznai szénsavas fürdők és mofetták a végtagverőér szűkületek kezelésébencímű könyvben foglalta össze. Feladatának tekintette, hogy tisztázza a mofettakezelés során kialakuló keringési módosulások pontos mechanizmusát, illetve a mofetta és a vazoactivfarmakonok közötti kölcsönhatás felmérését. Kutatásainak eredményei alapján tudjuk, hogy a mofettakezelés hatására nemcsak a bőrkeringés javul, hanem vizsgálatai eredményei meggyőzően bizonyították a mélyérágy véráramlásának a javulását.

1974-től Kikeli Pál professzor vezetésével elkezdődtek azon kutatások, amelyek segítségével a szívkoszorúérbetegek, szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációs programjába beépített szénsavas kádfürdő és mofettahatást mértük. Dr. Kovalszky Péter tanár és munkatársai elsősorban a magas vérnyomásos betegeken végezték a megfigyeléseket. A mofetta és szénsavas fürdő hatására csökkent a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is. Fontos megfigyelés volt, hogy egy 18 napos a kovásznai kúra után az otthoni körülmények között is csökkent az a gyógyszermennyiség-szükséglet, amivel a magasvérnyomásos betegek vérnyomásértékeit normális szinten lehetett tartani. Ferencz Lászlói dőskori magasvérnyomásos betegeknél mutatta ki a szénsavaskezelés kedvező hatását.

A bukaresti Nemzeti Balneológiai Intézet kutatói dr. Florian Maria és munkatársai mérései is hasonló eredményre jutottak, ugyanakkor aláhúzták az agyi vérkeringést javító hatást is. Bizonyított, hogy a mofettázás növeli a sportteljesítményt az izmok jobb vérellátásának következtében, de hasonló okból a férfiak számára potencianövelő hatású.

A mofettagáz többévszázados empirikus használata, a többévtizedes folyamatos orvosi megfigyelés, kutatómunka eredményeként ma már világosan fel lehet állítani a mofettakezelés javallatát és ellenjavalatát. Ezenismeretek alapján alakult ki a Kovásznai Komplex Rehabilitációs Módszer, amely a Kovásznán található természetes gyógytényezők (borvíz, mofetta, sajátos mikroklíma) adta lehetőségeket ötvözi a rendszeres testmozgással, zsír- és sószegény étrenddel – így segítve a szükséges gyógyszermennyiség csökkentésé és az életminőség jelentős javulását.

Romániában a szívérrendszeri betegségek előfordulása igen magas, vezető halálok, ezért igen fontos ezen betegek megfelelő hosszú távú követése és kezelése, a szövődmények kockázatának a csökkentése és a betegek rehabilitációja. A kovásznai Szívkórház az ország szívbetegeinek magasszintű kardiológiai rehabilitációjában nagyon fontos szerepet tölt be.

A Kovásznai Szívkórház fokozatosan bővült, 1960-ban 200 ággyal indult. Rendre épült a mofetta a kórházterületén, újpavilonok a betegek elszállásolására, tornatermek, uszoda, szénsavas kádfürdők, fizikoterápiás részleg, kantin. Jelenleg 680 ágyas országos érdekeltségű, az Egészségügyi Minisztériumnak közvetlenül alárendelt intézmény. 2010-ben a kórház felvette alapítójának a nevét. A szakmai színvonal emelése mindig központi helyet foglalt el a kórház működésében a hét kardiológiai osztály mindegyikét kardiológus főorvos vezeti, akiknek egyrésze aktívan részt vett a tudományos kutatásokban is, saját eredményeiket mutatták be számos tudományos rendezvényen.  A korszerű kivizsgálást lehetővé tevő műszereltség állandó bővítésével jelenleg a Szívkórházban lehetőség van a teljeskörű nem invazív kardiológiai kivizsgálásra (EKG, Holter-24 órás EKG folyamatos vizsgálat, folyamatos vérnyomásmérés, terheléses EKG, echokardiográfiás vizsgálat, fotopletismografia, komplex laborvizsgálat). A magasan képzett szakorvosi személyzet biztosítja a betegek számára az egyénre szabott – egészségi állapotának megfelelő –rehabilitációs kezelést.

A Kovásznai dr. Benedek Géza Szívkórházban évente átlag 14000-15000 beteget kezelnek, egy-egy kúra időtartama 16 nap. A több mint félévszázados működés eredményei alapján, a kórház teljes személyzetének alapos szakmai képzettsége, tapasztalata, a kórház felszereltsége, feljogosítja a kórházat arra, hogy egyre több külföldi beteget is fogadjon.

Természetesen, mint minden gyógyászati beavatkozásnak a mofettának is vannak javallatai és ellenjavallatai. A jelenlegi ismetereink szerint:

Mofettakezelés javallata:

Szív- és érrendszeri betegségek:

A verőérbetegségek (különböző eredetű és súlyosságú alsó végtagiérszűkületek:  végtagok érelmeszesedése okozta érszűkület, thromboangitisobliterans), Raynaud-kór, magasvérnyomásos betegség, szívkoszorúér elmeszesedés okozta stabil angina  pectoris, szívinfarktus utáni állapot, különböző szívműtétek utáni állapot, cukorbetegséghez társuló érbetegség, krónikus vénás lábszárfekély.

Egyéb javallatok:

Mofettáknak jótékony hatása ismert a krónikus kopásos ízületi bántalmak (artrozisok), psoriasis (pikkelysömör), neurodermatitis, sclerodermia, neurovegetativ disztonia, idült kismedencei gyulladások, nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia, fagyás utáni állapotok. Javulás érhető el megfelelő diétával egybekötve a cukorbetegséghez társuló polineuritisz, a köszvénykezelésében is. 

Mofettakezelés ellenjavallatai:

Általános ellenjavallatok: terhesség, rosszindulatú daganatok, bármilyen betegség heveny fellángolása, fertőző betegségek, bármilyen lázas állapot, epilepszia, súlyos pszichiátriai kórképek, drogfüggőség (ideértve az alkoholizmust is). A nőknél a  menzesz ideje alatt, krónikus légzési elégtelenség, tüdőasztma, krónikus obstruktív bronhopneumopatia, Tbc, veseelégtelenség, acidózissal járó anyagcserezavar.

Szív- és érrendszeri ellenjavallatok: súlyos szívelégtelenség, malignus szívritmus zavarok, a szívinfarktus akut szakasza, instabil angina pectoris, kezeletlen magasvérnyomás (vérnyomásértékek magasabbak 180/110 Hgmm-nél), súlyos agyi keringési zavarok, tromboembolia, ismeretlen eredetű eszméletvesztés a  kórelőzményben 18 évnél fiatalabb egyéneknél csak gyerekkardiológus javaslata esetén.

A 20. században a gyógyszeripar igen gyors fejlődésével úgy tűnt, hogy a természetes gyógytényezők szerepe csökken a gyógyításban. Ma az orvostudomány egyre inkább elismeri a természetes gyógytényezők szerepét a krónikus betegek komplex terápiájában. A mesterségesen előállított gyógyszerekés a természetes gyógytényezők – így a mofetta, a szénsavasfürdő is – nem állnak egymással szemben, hanem egymás igen fontos kiegészítői. A székelyföldi természetes gyógytényezők, így a mofetták orvosbiológiai kutatása számos kérdést tisztázott, de a tudományos kutatási módszerek egyre bővülő tárháza, lehetőséget biztosít újabb kutatásokra. Nagyon fontos a betegcsoportok kiválasztása, a méréseknek a nemzetközi standardoknak megfelelő végzése, a betegek utókövetése, és az eredmények nemzetközileg ismert szakfolyóiratokban való közlése.

Forrás

Albert I. – Tatár Márta

1998 Conservative nonpharmacological treatment of peripheral arterial obstructive disease. 1st Congress of Central European Vascular Forum, Prague, 26-28 noi. 1998.

Albert I. – Tatár Márta – Pécsi Z.

1987 Efectul mofetei asupra unor parametrii hemodinamici la bolnavii cu  hipertensiunea arterială esenţială. Sesiunea Jubiliară de Fizioterapie, Tg. Mureş, 27 noi. 1987.

Balogh L. – Szabó Endre

1963 L’étude de la radioactivité des certainesmofettas a l’aide de l’electrometre Wulf, du compteur Geiger-Muller et du compteur de scintilation. VI-ieme Semine Medicale Balcanique. (5–6) 605.

Balogh L. – Szabó Endre – Barabás B.

1960 Conţinutul în radon al mofetelor din Covasna şi importanţa emanaţiilor de gaze cu conţinut radioactive din această localitate. Revista Medicala Tg Mures 1960. (2) 254–256.

Benedek Géza – Brassai Zoltán – Brassai Erzsébet – Hadnagy Cs.

1969 Die akute und chronische hypotensive Wirkung der Co2-Gas und Wasserbader auf 1000 Hypertoniker im Kurort Covasna. Archiv für Phys.Therapie2. (2) 107–114.

Benedek Géza – Hadnagy Cs. – Brassai Zoltán – Ferencz L.

1978 Mofettenund CO2 – Badekurbeialten Hochdruckkranken.  Zeitung für Physiotherapie 30. 53.

Brassai Zoltán – Makó Katalin – Brassai Attila – Puskás Attila

2004 A kovásznai szénsavas fürdők és mofetták a végtagi verőérszűkületek kezelésében. Scientia Kiadó, Kolozsvár

Florian Mariana et col.

1970 Radioizotopische Untersuchungen mit Xenon in Mofettenvon Covasna. Congres de Balneologie, Covasna.

Hadnagy Cs. – Benedek Géza

1968 Angaben zum Wirkungsmechanismus der Mofetten in Covasna. Archív für PhysikalischeTherapie 20. (4) 229–233.

Hadnagy Cs. – Balogh L. – Krepsz I. – Benedek Géza – Brassai Zoltán

1970 Mofette therapy and CO2 waterbaths for arteriosclerosis obliterans.Journal of the American Geriatrics Society 18. (8) 637–641.

Hadnagy Cs. – Horváth Endre – Benedek Géza

1960 Die Rolle der Mofetten in Covasna in der Therapie von rheumatishen Erkrankungen. 

Zeitschrift  für die gesammte Innere Medizien und ihre Grenzgebiete 15. 369–374.

Kikeli Pál – Benedek Géza – Tatár Márta – Cheh B. 

1979 Efectele cardiovasculare ale mofetei de la Covasna la bolnavii cu infarct miocardic in postconvalescenta. Sesiunea anuala a Centrului de Cercetare Tg. Mures. volum rezumate p. 31.

Kikeli Pál – Benedek Géza – Tatár Márta – Albert I. – Olosz E.

1987 Efectele hipervolemizarii asupra adaptarii cardiovasculare in cursul mofetoterapiei. Sesiunea stiintifica anuala de valorificare a cercetarii medicale, Tg. MuresXp. 35.

Tatár Márta – Albert I.

1987 Influenta curei complexe de la Covasna asupra profilului de risc la bolnavii hipertensivi,  Simpozionul interjudetean Covasna, 12-13 iunie 1987.

Tatár Márta – Dombi P. – Benedek Cs.

2011 A mofetta kezelés eredményei periferiás érbetegeknél. ErdélyiMúzeum Egyesület Orvostudományi Konferenciája, Szatmár, 2011. ápr. 10.

Dr. Benedek Géza
Indoklás

Románia legfontosabb szívérrendszeri rehabilitációs központja, ahol Európában egyedülálló módon ötvözik a helyi természetes gyógytényezőket (mofetta, szénsavas ásványvizek) az általános szakmai irányelveknek megfelelő rehabilitációs kezeléssel, több mint 50 éves gyógyító tevékenység, évi 14 000-15 000 beteg, a mofetta hatás kutatásában betöltött szerepe.Utolsó frissités: 2018-12-13 18:27:34