Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A kisiratosi kunhalmok
A javaslatot benyújtó intézmény: Kisiratosi Települési Értéktár Bizottság

A javaslatot benyújtó személy: Almási Vince

Képek


Leírás

Az egykori kelet-csanádi, ma nyugat-romániai település, Kisiratos első írásos emléke a 15. század első feléből való. Az itt talált régészeti leletek azonban azt bizonyítják, hogy Arad megye egyik legrégebbi lakott vidéke. Krisztus előtti 4–3. századbeli bronzkori sírt tártak fel itt, és a honfoglalást követő, 10–12. századi lakott település nyomaira is bukkantak. Ma is látható jele az ősidőkre visszanyúló emberi jelenlétnek a Kisiratos határában emelkedő két kunhalom. Ezek közül a Szőlős-halom az ismertebb. A kunhalmok a legrégebbi ember alkotta kultúrtörténeti emlékeink, amelyek temetkezési helyül, határjelként vagy őrhelyként szolgáltak. A kisiratosi halmok részei annak a mindmáig rejtélyes, pávaszem-alakú kunhalom-csoportnak, amelyek a Körösök és a Maros–Tisza közén helyezkednek el Dombegyház központtal.

Forrás

Szelekovszky László

2005 Közös kultúrtörténeti emlékeink a kunhalmok. / Movilele cunice, valori culturale comune. Fordította Almási Vince. Dombegyház Nagyközség Önkormányzata, Dombegyház.
Indoklás

A kisiratosi halmok részei annak a mindmáig rejtélyes, pávaszem-alakú kunhalom-csoportnak, amelyek a Körösök és a Maros–Tisza közén helyezkednek el Dombegyház központtal.Utolsó frissités: 2018-12-13 19:23:28