Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A Csomád–Bálványos természetvédelmi terület
A javaslatot benyújtó intézmény: Vinca Minor Egyesület – Csomád-Bálványos Gondnok

A javaslatot benyújtó személy: Hegyeli Botond


Leírás

A Csomád-Bálványos természetvédelmi terület Kovászna megye közép-északi részén helyezkedik el, a Bodoki-havasoktól északra, a Hargita hegységtől délre eső területen.

A Csomád–Bálványos természetvédelmi terület (ROSCI0037) különleges természetmegőrzésű terület (SCI), a Natura 2000 összefüggő európai ökológiai hálózat része, amely hálózat a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

A Csomád–Bálványos természetvédelmi terület 5993,34 ha kiterjedésű, mely közigazgatásilag Sepsibükszád és Torja községek területén fekszik. Északon a Szent Anna tó-Mohos Tőzegláp természetvédelmi területtel határos, nyugaton 1805,32 ha-on átfedést képez a Bodoki-havasok – Barót Különleges Madárvédelmi Területtel.

A Csomád-Büdös hegycsoport a Hargita-hegység legfiatalabb vulkanikus képződménye. Átlagmagassága 914 m, legalacsonyabb pontja 641 m, míg legmagasabb csúcsa 1244 m-en fekszik. Felszínére jellemzőek a nagy domborzatformáló erők, a lejtők hajlásának erőteljes váltakozása, üregek és barlangok. Vulkanikus térség lévén, jellemzőek az utóvulkáni tevékenységek, mint a kénhidrogénes és széndioxidos mofetták, különböző méretű üregek és barlangok. Legismertebb közülük a Büdös-hegyet körülölelő szén-dioxid és kén-hidrogén gázömlések, a Büdös-, a Kis-, a Timsós-, a Gyilkosbarlang és a Madártemető.

A Büdös-Bálványos térséget változatos vegyi összetételű ásványvízforrások jellemzik. A sósmezői forrásoktól K-re található völgyekben nagyszámú száraz és nedves gázömlés fordul elő. Ezekben a völgyekben találhatók a híres timsós források és fürdők. A Büdös-hegységből fakadó ásványvízforrások kishozamúak, de vegyi összetételük változatos. A szabad kénsavat is tartalmazó Timsós-források vize is – a repedésekben bekövetkezett keveredésnek köszönhetően - a víztípusok bő változatával jelentkezik. A talajvízszint függvényében lápokat is találunk a területen, melyek közül legfontosabbak a Buffogó-tőzegláp és a Hammas-láp. A Csiszárfürdő számos ásványvízforrás, mofetta, hét különböző méretű fával bélelt fürdőmedence és meleg fürdő található: Mogyorós-, Zsófia-, Jordán-, Szemvíz- ásványvízforrások. A „kéntejes” Hammas-medence timsós, nagy mennyiségű szén-dioxid és kén-hidrogén buborékol át rajta. A Transsylvania-fürdő telepen a legjelentősebb források a fürdőmedencék szomszédságában fakadó Ibolya- és Transsylvania-forrás.

A terület a kontinentális-hegyvidéki biogeográfiai övbe tartozik. A növénytakarót alkotó fajok nagyrészt hegyvidéki elterjedésűek: fűfélék, lombhullató erdők, tűlevelű erdők, elegyes és átmeneti erdők. A területen 5 védett erdőtípus található, melyből 3 esetben a bükk a fő fafaj: mészkerülő bükkösök, szubmontán és montán bükkösök és dácikus bükkösök. Ezenkívül védettséget élveznek a gyertyányos tölgyesek és az erdős tőzeglápok élőhelyei. A védett növényekközül kiemelten fontos a szibériai hamuvirág, de védettséget élvez a kereklevelű harmatfű is. A területen élő védett állatfajok közül megemlítjük a három nagyragadozót: barnamedve, farkas és hiúz. Az emlősök sorát a denevérfajok folytatják: közönséges denevér, nagyfülű denevér és nyugati piszedenevér. Védett kétéltűfajok között említjük a sárgahasú unkát valamint a tarajos- és kárpáti gőtét. Az ízeltlábúak közül védett a ritka erdélyi avarszöcske.

A területen található Bálványos vára, mely a Bálványosfürdő fölé emelkedő Várhegyre épült. A várat a 17. század elejéig lakta az Apor család, ezt követően gyors pusztulásnak indult.

Forrás

Kisgyörgy Zoltán

2013 Háromszéki borvizeskönyv. Háromszék Vármegye Kiadó, Sepsiszentgyörgy.

Zsigmond Enikő

2009 Erdély Hegyei 25. Csomád hegycsoport Tusnádfürdő és környéke. Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Csíkszereda.

Büdöshegy
Indoklás

A Csomád–Bálványos természetvédelmi terület Kovászna megye és egyben Románia egyik leggazdagabb és legváltozatosabb természetvédelmi területe, amely úgy földtani, mint biológiai szempontból elbűvöli az odalátogatót. A területen fellelhető számos barlang, mofetta, forrás, népi fürdő, a csodálatos táj, Bálványos vára és a gazdag elővilág teszi egyedivé ezt a területet.Utolsó frissités: 2018-12-13 19:17:43