Erdélyi értékek tára


Értékmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v   z  

Értéktár

Településmutató
a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   r   s   t   u   v  

A búzaházi kockásliliom-populáció
A javaslatot benyújtó intézmény: Nyárádmente Kistérségi Társulás

A javaslatot benyújtó személy: Balássy András

Képek


Leírás

A Fritillaria meleagris L. (Liliaceae) a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Népi nevei: kockás tulipán, kockás kotuliliom. A kockásliliom, veszélyeztetett fajnak számít, jelen van úgy az európai mind a romániai vörös listákon.

A Csíkfalva községhez tartozó Búzaháza település (Maros megye) közvetlen közelében található talán Erdély egyik olyan legnagyobb kiterjedésű területe, amelyen erőteljes kockásliliom populáció található, más ritka, védett növény és állatfajok mellett. A mintegy 40 hektáros nedves réten minden tavasszal tömegesen virágzik a kockásliliom, a megfelelő gazdálkodási módozatnak – kaszálásnak – köszönhetően. Veszélyeztető források az esetleges lecsapolások, legeltetés, valamint az égetések lehetnek. Ugyanakkor a kaszálás felhagyása is a populáció csökkenéséhez vezethet. Védetté nyilvánítása folyamatban van, helyi érdekeltségű védett területté válhat a közeljövőben, ez biztosítaná az egyik szépséges Nyárád menti érték hosszú távú fennmaradását.

Forrás

Honlap: http://www.valeanirajului.ro/natura2000
Indoklás

A kockásliliom-populáció a kistérség emblematikus természeti értékei közé tartozik. Megőrzése, népszerűsítése hozzájárul a kisrégió turisztikai vonzerejének növeléséhez.Utolsó frissités: 2015-12-10 18:56:59